Kína kormánya figyelmeztette az ország pénzintézeteit, hogy álljanak le a hitelben úszó önkormányzatok finanszírozásával. Az utasítással lényegében páros lábbal rúg bele a kommunista párt abba a hitelezési modellbe, amely eddig az ország növekedését fűtötte - írja a South China Morning Post, viszont lehet, hogy pont ezzel kerül el a világ második legnagyobb gazdasága egy komolyabb hitelválságot. 

Az utasítást Kína pénzügyminisztere, Liu Kun adta ki, aki lényegében megparancsolta az állami tulajdonban lévő bankoknak, hogy állítsák le az önkormányzatoknak nyújtott hitelezést, egyedül állampapírokat vásárolhatnak tőlük.

Korábban az állami bankok két kézzel öntötték a hiteleket a régiós önkormányzatok és kisebb állami cégek kétes kimenetelű beruházásaiba, majd ezeknek kudarca után újabb hitelekkel tartották lélegeztetőgépen az adósokat.

Új, a jövőre szóló szabályokat is kiírtak a bankokra: ezek szerint nem elég, ha az önkormányzatok visszafizetési garanciáit elfogadják a bankok, mielőtt hitelt helyeznek ki nekik, helyette elsősorban a projektek tőkeszintje és az ügyfelek törlesztési képessége alapján kell hiteleket kihelyezniük.

Megtiltották továbbá, hogy a helyi önkormányzatok befektetési alapjait banki hitelekkel töltsék fel, valamint azt, hogy a pénzintézetek közvetetten, állami cégeken keresztül folyósítsanak hiteleket a vergődő önkormányzati projekteknek.

Az intézkedésektől azt reméli Kína és egyes elemzők is, hogy el lehet kerülni egy olyan adósságkrízist, amely az 1980-as évek Latin-Amerikáját sújtotta - ekkor ugyanis az állam és a helyi önkormányzatok túlzott eladósodásának teljes összeomlás lett a vége, a válságot pedig végül IMF-hitelekkel kellett megoldani.

Összesen egyébként körülbelül 30 000 milliárd jüannyi hitelen ülnek a kínai önkormányzatok a hivatalos számok szerint, ami 'csak' a GDP 36,2%-a. Ebben persze nincsenek benne a trükkös módszerekkel elrejtett hitelek, valamint az a nem teljesítő hitelállomány, melyet újabb hitelek felvételével próbálnak törleszteni - utóbbi jelenti ugyanis a nagyobb problémát.