Nem kispályáztak a bűnözők.



Egy illegális számlagyárat buktatott le a NAV, az okozott kár 2,3 milliárd forint is lehet. A tíz tagú banda 700 millió forintos bankszámláit azonnal zárolta a hatóság!
Egy fiktív számlákkal üzletelő bűnszervezet 10 tagját állították elő a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói, és 7 gyanúsított előzetes letartóztatásba is került.

A gyanú szerint magyar, cseh, horvát, lengyel, litván, szlovák és szlovén cégek nevében, főként műanyag termékek alapanyagául szolgáló granulátumról, de akár kamionról is állítottak ki számlákat. A vételárként feltüntetett összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd a jutalék levonása után készpénzben visszaadták a megrendelőknek.
A bűnbanda vezetője külföldről irányította a szervezetet, de a társai is rendszeresen tartózkodtak a határon kívül. Amikor a csapat tagjai felbukkantak Magyarországon, a pénzügyi nyomozók elfogták őket.

Az egyik gyanúsított éppen hazalátogatott, amikor rajtaütöttek. Egy másik a bűnszervezet rejtekhelyéül szolgáló fővárosi lakás lépcsőházába lépett be, amikor elfogták. Három társa a Budapesten parkoló járműveiket hátrahagyva, gyorsvonattal menekült Szeged irányába, de őket is lekapcsolták. Egy személyautóval menekülő férfit a röszkei határátkelőhelynél tartóztattak le, a többi gyanúsítottat pedig az ország különböző pontjairól állították elő.

A számlagyár által okozott kár megtérülésére a pénzügyi nyomozók járműveket és készpénzt zároltak, és a NAV végrehajtói csaknem 700 millió forint értékben bankszámlákat zároltak, de teherautókat és targoncákat is lefoglaltak. A pénzügyi nyomozók 8 gyanúsítottat költségvetési csalás, kettőt pedig közokirat-hamisítás miatt hallgattak ki.