Az Eurostat adatai alapján egyre több gyermek születik házasságon kívül



Az Eurostat jelentése szerint 2016-ban közel minden második gyermek házasságon kívül született az Európai Unióban - ez az arány közel 15%-kal magasabb, mint a 2000-es adatok. A hivatalos statisztikák alapján nyolc olyan európai ország is van, ahol a házasságon kívül született gyermekek aránya meghaladja az 50%-ot, azaz több gyermek született házasságon kívül, mint házasságban. Hazánkban ez az arány 2016-ban 47% volt, és bár ez az arány több mint 15 év után először csökkenő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest, jelentős változás nem érzékelhető.

Változik a család fogalma?

Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a család fogalma, és a klasszikus családmodell fokozatosan átalakulóban van. Jellemzően a fiatalabb generációk esetében igaz, hogy a házasság intézményének nem tulajdonítanak jelentőséget. A házasságon kívül született gyermekek aránya ugyanis nem jár együtt a csonka családban élő gyermekek számának növekedésével - csupán a klasszikus családmodell újragondolását, újraértelmezését jelzi.

Míg a klasszikus családmodell alapvetően házasságban élő szülőket és gyermekeiket jelenti, a család fogalmának átalakulása nem csak a statisztikában, de a mindennapi életben is tetten érhető. A fiatalabb generációkra jellemző, hogy az esküvőt nem tekintik a családalapítás előfeltételének. Ennek oka lehet többek között az, hogy ma már semmivel nem nehezebb egy házasságból kilépni, mint egy kapcsolatból, ahogyan az is, hogy egy esküvő komoly anyagi és egyéb terheket ró egy fiatal párra, amit sokan inkább a közös életük megalapozásába fektetnek.

Az átalakuló családfogalom hosszútávon feltehetően hatással a gazdasági élet minden területére.