Az egymilliárd eurót meghaladó beruházással több mint ezer új munkahelyet teremt a BMW



Debrecen mellett egy 400 hektáros területen építi fel a legmodernebb technológiákat alkalmazó új gyárát a BMW. A tény, hogy ismét egy prémium autógyár hozza hazánkba termelését azt mutatja, hogy Magyarország még mindig vonzó célpont a külföldi befektetők számára. A munkahelyteremtés és a térségre gyakorolt pozitív gazdasági hatások mellett azonban a fellendülő autóiparnak hátrányai is lehetnek.

A BMW-gyár a tervek szerint olyan modern technológiát hoz Debrecenbe, mely lehetővé teszi, hogy egyazon gyártósoron hagyományos és elektromos autókat is gyártsanak. A beruházás a várakozások szerint növelni fogja hazánk exportkapacitását, és becslések szerint akár 0,5%-kal is emelheti a GDP-t. A BMW bejelentésével hamarosan mindhárom német prémium autógyár gyártási tevékenysége jelen lesz hazánkban - a kérdés már csak az, meg tudják-e találni a megfelelő, szakképzett munkaerőt, lehetőleg helyben.

A munkaerőhiányon bukhatnak a prémium a cégek?

Miközben a hazai gazdaság egyre inkább a járműgyártás irányába tolódik, folyamatosan válik nyilvánvalóvá a munkaerőhiány a szektorban, ami hosszú távon gátat vethet a termelés növekedésének. Feltehetően nem véletlen, hogy a BMW a debreceni régiót választotta új gyára telephelyéül: az ország keleti régiójában a munkaerő-tartalék szintje az egyik legmagasabb, ráadásul a határhoz közel a keleti szomszédoktól is szipkázhat el munkaerőt a német gyár.

A Portfólió információi szerint az Észak-Alföldi Régióban közel 150 ezres munkaerő-tartalék áll a BMW rendelkezésére, és bár az sem kizárt, hogy a német gyártó megpróbálja majd az ország más régióiból magához vonzani a magasan képzett mérnököket, hosszú távon a BMW ezen lépése földrajzilag képes lehet kiegyensúlyozni az ipari szegmenst, és új lendületet adni a keleti régiók egyre gyorsuló felzárkózásának.

Kiszolgáltatottá válhat a magyar gazdaság

A várható gazdasági növekedésnek azonban lehetnek árnyoldalai is. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Portfolionak elmondta, míg jelenleg a hazai exporttermelésnek nagyságrendileg harmada kapcsolódik az autógyártáshoz, a BMW-gyár megépülésével ez az arány akár 40%-ra is emelkedhet, ami nagymértékben kiszolgáltatja a gazdaság teljesítményét egyetlen szektornak. Ez már csak azért is problémás, mert a prémium autópiac érzékenyen reagál a globális gazdasági változásokra.

Az esetleges hátrányokat bizonyos mértékig ellensúlyozza a tény, hogy a BMW a hagyományos mellett elektromos autókat is tervez gyártani, és a cél érdekében a legmodernebb technológiákat telepíti hazánkba. A különböző technológiák egyrészt lehetővé teszik a gazdasági kockázatok megosztását, ráadásul bizonyos mértékű tudástranszfert is jelentenek a hazai szakemberek számára.