Twitteren jelentette be Elon Musk, hogy fontolgatja a cég kivezetését a tőzsdéről



Elon Musk köztudottan kedveli a Twitteren közzétett bejelentéseket - nem meglepő tehát, hogy a Tesla tőzsdéről való kivezetésének gondolatát is itt osztotta meg először a nagyközönséggel. Musk hozzátette, 420 dolláros árfolyamon vásárolná fel a Tesla részvényeket, melyhez a szükséges finanszírozás is rendelkezésére áll.

Egyelőre kérdéses, hogy az ügyvezető blöffölt-e a cég kivezetésével, továbbá az is rejtélyes, hogy amennyiben a hír igaz, honnan teremtene elő megfelelő támogatást az egyébként folyamatosan veszteséges cég részvényeseinek kivásárlására. A bejelentés hatására a Tesla árfolyama 11 százalékkal emelkedett, ami nem is csoda: a garantált 420 dolláros árfolyam igen vonzó befektetés, ráadásul a részvények értéke ennél átlagosan 100-150 dollárral alacsonyabb.

Csak átrázta a shortosokat vagy sikeresebb jövőt remél?

Tény, hogy a Tesla tőzsdei jelenlétével számos olyan területre is koncentrálniuk kell, és több olyan elvárásnak is meg kell felelniük, melyek privát cégként nem lennének tényezők. A negyedévenkénti rendszeres riportok, a gyártások és eladások kimutatásai helyett a Tesla koncentrálhatna a gyártási folyamatok fejlesztésére, tökéletesítésére. Ráadásul a tőzsdéről való kivonulással a cég versenytársai is lényegesen kevesebb információhoz jutnának, és a részvényes munkavállalók figyelmét sem vonná el a munkáról a részvények változékony árfolyama.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a rendszeresen veszteséges cég papírjaiban mára a világ egyik legnagyobb shortállománya épült ki - meglehet a Twitteren közzétett blöff csupán azt célozta, hogy eltakarítsa az értékpapírok közeléből a cég részvényeinek esésére fogadókat.

Fedezet - de honnan?

A rövid tőmondatokból álló bejelentés alapján máris megindultak a találgatások: vajon honnan szerez megfelelő értékű fedezetet Musk a részvényesek kivásárlására? Minden idők egyik legnagyobb tőzsdei kivezetésével ugyanis a cég a garantált árfolyamon megközelítőleg 71 milliárd dollárt érne. A Portfolio forrásai szerint a cégvezető egy speciális konstrukció kiépítésén dolgozhat, melynek részeként a jelenleg részvényes dolgozók a privát cégben is megtarthatnák tulajdonosi részesedésüket. Ez azonban messze nem lenne elegendő - így szárnyra kaptak olyan találgatások, hogy a jelenleg 5% körüli részesedéssel rendelkező alapok, amilyen többek között a Public Investment Fund vagy Tencent Holdings, növelhetik részesedésüket a privát cégben, így megfinanszírozva a tőzsdéről való kivonulást.

Felmerült egyebek mellett a bankhitel lehetősége is, azonban erre igen kicsi az esély, figyelembe véve, hogy a Tesla tendenciózusan veszteséges üzleti éveket zár - kérdéses, hogy van-e olyan pénzintézet, mely szívesen nyújt kölcsönt egy ilyen cégnek.

Per lehet a vége...

...bárhogy lép is Musk a továbbiakban. A Twitter bejelentésre a piac azonnal reagált, így amennyiben az csupán blöff volt, az ügyvezetőnek tiltott piacbefolyásolásért meggyűlhet a baja a Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel. Ha azonban komolyan gondolta, a meglepő új konstrukció akkor is számos buktatót tartogat, hiszen a privát cégben számos kisrészvényes rendelkezne tulajdonjoggal - ez pedig sokak szerint nem kivitelezhető. Ha a kezdeményezés elbukik, akkor pedig várhatóan a kisbefektetők perelhetik majd a Teslát, amiért kizárták őket a cégből, mielőtt az növekedésnek indulna.