Van egy ország Európában, ahol a költségvetés az elmúlt tíz évben átlagosan a GDP 11,3 százalékának megfelelő többletet produkált.



Van egy ország Európában, ahol a költségvetés az elmúlt tíz évben átlagosan a GDP 11,3 százalékának megfelelő többletet produkált. Norvégia elsősorban az olajból gazdagodott meg, most a nemzeti össztermék közel 300 százalékának megfelelő vagyona van, ami majdnem 180 ezer dollárt (mintegy 47 millió forintot) jelent minden állampolgárra. Nemrég jelent meg az OECD Government at a Glance kiadványa, melyből érdemes szemezgetni statisztikákat. Most Norvégiát vesszük górcső alá, hiszen egészen meglepő adatokat találunk az országról, melyek talán sokaknak meglepők lesznek.



Elsőként nézzük a költségvetési egyenleg alakulását 2007 és 2016 között: 
Nem hiszed el: ebben az országban mindenki úszik a pénzben
Az elmúlt tíz évben átlagosan a nemzeti össztermék 11,3 százalékának megfelelő többlet volt a norvég költségvetésben. Ez szinte kizárólag az olajvagyonnak köszönhető. Az ország vezetői már évekkel ezelőtt eldöntötték, hogy a nyersanyagból befolyó bevételt nem költik el, hanem egy direkt erre a célra létrehozott állami alapban helyezik el. Ez az állami alap amellett, hogy megspórolja az olajbevételeket, be is fekteti az összeget, így folyamatosan nyereséget tud termelni. Ennek köszönhető, hogy miközben szinte minden vizsgált ország a GDP-je jelentős részét költi el kamatokra évente, Norvégiának 'negatív' a kamategyenlege, vagyis bevétele származik az olajalap révén. Hasonlóra csak Luxemburg, Svédország és Észtország képes, de messze nem olyan mértékben, mint a norvégok. 
A jelentős költségvetési többlet miatt a norvég állam komoly összeget spórol meg évről évre, 2016-ban például a GDP 5,13%-a volt a nettó megtakarítás. Látszik, hogy alig néhány ország képes csak hasonlóra, a norvégoknál nagyobb megtakarítást pedig csak Izland tudott felmutatni. Ráadásul Norvégia korábban is 10 százalék feletti megtakarítást tudott felmutatni a GDP arányában, onnan csökkent aztán tavalyra a már említett szintre. 
Nem hiszed el: ebben az országban mindenki úszik a pénzben
A költségvetés helyzetét látva nem meglepő, hogy Norvégia államadóssága átlagon aluli, a GDP 42,45%-a volt tavaly. Az OECD azzal kapcsolatban is közölt adatokat, hogy az egyes országokban mennyi adósság esik egy-egy állampolgárra: 
Nem hiszed el: ebben az országban mindenki úszik a pénzben

Ennek alapján nem is olyan jó Norvégiában élni, hiszen a vásárlóerő-paritáson számolt adósság gyakorlatilag a magyar szinttel egyezik meg. Ha azonban ehhez hozzátesszük, hogy mennyi állami vagyon jut egy állampolgárra, akkor rögtön más a helyzet: 
Nem hiszed el: ebben az országban mindenki úszik a pénzben
Vagyis minden egyes norvég állampolgárra jut majdnem 180 ezer dollárnyi állami vagyon, ami bőven kompenzálja a 26 ezer dolláros adósságot. Eközben nálunk az egy főre jutó államadósság mellett az állami vagyon további 17 700 dolláros negatív értéket jelent fejenként. Norvégia nettó pénzügyi vagyona egyébként a GDP 290 százaléka, miközben a második helyen álló Finnországban ugyanez az adat 53,4 százalék, Magyarországon pedig mínusz 66%.