Már több ezer drón repked felettünk, mi van, ha kárt okoznak?



Nemrég egy irányíthatatlanná váló drón betörte egy autó szélvédőjét Budapesten, a Szabadság hídnál. Ez  is rávilágít a drónok használatával kapcsolatos problémákra. Szerencsére senki nem sérült meg, de jelentős anyagi kár keletkezett. Ki a felelős ilyenkor?

Több ezer drón járja már a magyar légteret, és a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a drónokat mindenki csak eseti légtérengedély birtokában reptetheti, és ez a tevékenység kizárólag a drónra megkötött felelősségbiztosítás megléte esetén végezhető.
Ez utóbbi jelentőségét támasztja alá a Budapesten történt baleset is, amikor egy nagyobb súlyú eszköz reptetése potenciális balesetveszélyt jelenthet.

Jelenleg nagyon nehézkes a légügyi szabályozást betartva a drónokat reptetni, mert az adminisztráció és az engedélyek beszerzése miatt legalább 30 napra kell előre gondolkodni a reptetéshez képest!
Ezen a helyzeten várhatóan nagymértékben segíteni fog a július 1-jétől hatályba lépő pilóta nélküli légijárművekről szóló NFM rendelet, ami bizonyos feltételek teljesülése esetén akár szükségtelenné is teheti a légtérhasználati engedély megszerzését, de lehetőséget biztosít majd rövidebb eljárás keretében is megszerezni azt. De ettől függetlenül valamennyi üzemeltetési formának továbbra is feltétele lesz a felelősségbiztosítás megkötése.

A biztosító társaságok jelenleg is kínálnak drónbiztosítást a Drónpilóták Országos Egyesületén keresztül, és közösen dolgoznak az új légügyi szabályozással összhangban lévő biztosítás termékek fejlesztésén. Az, hogy a drónok károkat okoznak, sajnos nem zárható ki a jövőben sem, hiszen a számuk mértékben nő a hazai légtérben.
Az új szabályozás minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz is, hogy Magyarországon is nőni fog a drónjukat felelősségteljesen és tudatosan használók tábora, és így a drónok által okozott károk rendezése is meg lesz oldva.