A kedvező feltételeknek köszönhetően megugrott a kereslet a Diákhitel 2 iránt...



Az oktatási rendszer folyamatos változásaira azonnal reagáló Diákhitel egyik típusa a kizárólag képzési díjakra fordítható Diákhitel2, melynek kamata 0%-ra csökkent. Imre Zita, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója az M1-nek elmondta, ezt a típusú hitelt a diákok átlagosan 20-25%-a veszi fel annak érdekében, hogy abból tandíját finanszírozva diplomát szerezhessen. A 0%-os kamat kétségtelenül vonzóvá teszi a konstrukciót: az elmúlt időszakban mérhetően növekedett a hitelt igénylő diákok száma.

'Ne kezdd hitellel az életed...'

...a leggyakoribb tanács, amit egy elsőéves egyetemista hallhat, amikor felvetődik benne a diákhitel gondolata. Napjainkban a teljes eladósodás nem ismeretlen jelenség, áruhitelek legváltozatosabb konstrukciói állnak rendelkezésükre azoknak, akik szeretnének minden évben új tévét vásárolni - ráadásul olyan hitelt is könnyedén találni, amiből kifizetheted a korábbi hitelt, így tovább költekezhetünk biztonsággal.

A diákhitel ezekkel szemben sokkal inkább a lakáshitelhez hasonlítható, hiszen befektetés. Legalábbis mindazok kezében, akik tudatosan hozzák meg pénzügyi döntéseiket, mert számukra ez sokszorosan megtérülő befektetés lehet a jövőjükbe, karrierjükbe. Kamatmentesen.

Kinek érdemes felvenni a Diákhitel 2-t?

Kétségtelen, hogy a diákhitelek igényléséhez gyakorlatilag minimális feltételeknek kell csupán megfelelni, így csábító lehet a gondolat, hogy mindössze pár perces ügyintézéssel máris miénk legyen a hitel. Azonban mielőtt elköteleznénk magunkat egy ilyen döntés mellett, tudatosítanunk kell, hogy ez hosszú távra szól. A diákhitelesek átlagosan a diplomaszerzés után 8 évvel fizetik vissza a hitelüket - ez alatt az időszak alatt pedig ez a pénzügyi teher, amit egyrészt folyamatosan törleszteni kell, másrészt bármilyen további hiteligénylésedre is hatással lehet.

Lássuk, mit érdemes tehát mérlegelni, mielőtt a Diákhitel2 mellett döntesz:

  • Gondold át, valóban azt tanulod-e, amivel foglalkozni szeretnél. Hogy nem csak azért vagy azon az adott szakon, mert máshova nem vettek fel, vagy mert ez volt a kényelmes, vagy épp engedtél a szülői nyomásnak, hanem mert tényleg ezt akarod csinálni. Ha igen, ez egy befektetés lesz önmagadba, és sokszorosan megéri majd!
  • Legyél őszinte magaddal! Tényleg nem tudod kifizetni a tandíjadat, vagy csak a könnyebb utat választod? Tudnál tudatosabban kezelve a pénzedet félévente félretenni annyit, amennyi elegendő a tandíjra? Esetleg elhelyezkednél gyakornokként a szakmában, hogy azzal pénzt is keress?
  • Mik a középtávú terveid? Szeretnél pár éven belül, esetleg még hamarabb lakást vásárolni? Vagy más jellegű nagyértékű beruházást tervezel? Ne feledd, a diákhitel éppolyan hitel, mint az összes többi, mindaddig míg vissza nem fizeted, csökkenti a hitelképességed maximális összegét.

A döntés a tiéd!

Nem a legjobb barátoké és nem a szülőké. Ez lehet felnőtt életed egyik első meghatározó döntése. A diákhitel okosan használva befektetés, és az első lépés lehet az önállóság felé, azonban ha csak azért veszed fel, mert így több marad a zsebedben a péntek esti szórakozásra, hosszú távon nem éri meg. Nem, akkor sem, ha a kamat 0%.