Akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás is kapható!



Elindult a “Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” című GINOP-5.2.7-17, az “Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése – képzés és mentorálás” című GINOP-5.1.9-17, és az “Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása” című GINOP-5.1.10-17, kódszámú felhívások tervezetének társadalmi egyeztetése.

1. PÁLYÁZAT
Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” című GINOP-5.2.7-17.

Támogatható tevékenységek közé tartozik a célcsoport felkutatása, toborzása; álláskeresők és fiatalok programba vonása, tájékoztatás, információnyújtás részükre; kompetenciafejlesztés, képzések szervezése, mentori feladatok; segítségnyújtás üzleti terv kidolgozásához; tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása; illetve a projekt menedzsmentjével kapcsolatos tevékenységek.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azon támogatást igénylők, akik, vagy amelyek:
aa) A GINOP-5.1.9-17 programban résztvevő, 18-25 év közötti, Ifjúsági Garancia Rendszerben regisztrált fiatalok, illetve 25-30 év közötti, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál álláskeresőként regisztrált fiatalok által létrehozott vállalkozások.

ab) A támogatást igénylő vállalkozásnak a kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a GINOP 5.1.9-17 konstrukció személyében független szakértői bizottság által jóváhagyott üzleti tervvel, valamint a vállalkozást alapító álláskeresőnek rendelkeznie kell a GINOP 5.1.9-17 programban a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal.

ac) Az üzleti terv jóváhagyását követően, de a támogatási kérelem benyújtását megelőzően maximum 3 hónappal korábban alakult vállalkozások. A GINOP 5.1.9-17 programban résztvevő és a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal rendelkező fiatal csak egy vállalkozás alapításában vehet részt.

ad) A GINOP 5.1.9-17 programban résztvevő, a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal, illetve jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező alapítónak a létrehozott társas vállalkozásban többségi tulajdonnal kell rendelkeznie, valamint be kell töltenie a vállalkozás vezető tisztségviselői posztját.

ae) A vállalkozást alapító fiatalnak vállalnia kell, hogy a GINOP-5.2.7-17 konstrukcióban támogatott vállalkozásban személyes közreműködőként8 részt vesz. A támogatási kérelem benyújtásának további feltétele, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő vállalkozást létrehozó fiatal más vállalkozásban közvetlen vagy közvetett többségi befolyást biztosító részesedéssel nem rendelkezhet, illetve annak nem egyedüli vagy többségi tulajdonosa, más vállalkozásban nem tölthet be vezető tisztségviselői posztot.

af) Devizajogszabályok alapján belföldinek minősülő, Magyarországon, a kevésbé fejlett régióban székhellyel rendelkező jogi személy, egyéni vállalkozó illetve egyéni cég.

ag) A GINOP-5.2.7-17 konstrukción belül csak azon vállalkozás vehet részt, amely bejegyzett székhelye ugyanabban a régióban van, mint amely régióban az alapítója GINOP 5.1.9-17 konstrukció keretében a képzéselvégzéséről kiállított tanúsítványokat megszerezte és ahol üzleti terve jóváhagyásra került.

ah) a 651/2014/EU Rendelet I. Melléklete alapján mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülnek.

2. PÁLYÁZAT
Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése – képzés és mentorálás” című GINOP-5.1.9-17.
A 18-30 év közötti fiataloknak szóló (GINOP-5.2.7-17) pályázat részletei:

A program célja a Magyarország területén új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező 30 év feletti álláskeresők és a 30 év alatti fiatalok komplex szolgáltatással történő támogatása, felkészítése saját vállalkozásuk indítására, üzleti tervük kialakításához és megvalósításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, képzéssel, tanácsadással, mentorálással, valamint a kombinált pénzügyi támogatás igénybevételére való felkészítéssel.

A pályázat célcsoportja két részből áll:
a) Fiatalok: 18-25 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban sem képzésben nem vesznek részt és nem is dolgoznak (NEET fiatalok), vagy 25-30 év közötti fiatalok, aki a programba történő bevonáskor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők; A programba bevont fiatalok legalább 30%-át a 18-25 év közötti fiatalok alkotják. A 18-25 év közötti fiatalok programba vonásának feltétele, hogy az egyén az Ifjúsági Garancia Program regisztrált alanya legyen.

b) Álláskeresők: 30. életévét már betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd Ft.
A támogatott támogatási kérelmek várható száma 5330 db.
A kérelmeket 2017. szeptember elsejétől nyújthatják be a pályázók.
Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 2 millió Ft maximum 3 millió Ft.
A megítélhető támogatás a projekt elszámolható összes költségének maximum 100%-a.
Az igénybe vehető támogatási előleg maximális mértéke a megítélt támogatás legfeljebb 50%-a.

3. PÁLYÁZAT
Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása című GINOP-5.1.10-17.
A 30 év feletti álláskeresőknek szóló (GINOP-5.1.10-17) pályázat részletei:

A kérelmeket 2017. szeptember elsejétől nyújthatják be a pályázók. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 2 millió Ft maximum 3 millió Ft. A megítélhető támogatás a projekt elszámolható összes költségének maximum 100%-a.
Az igénybe vehető támogatási előleg maximális mértéke a megítélt támogatás legfeljebb 50%-a.

A Kormány vállalja, hogy:
- a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket maximum 1.402.937.941.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;
- a támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 50%-ának megfelelő, maximum 701.468.970 .- Ft összegű támogatási előleget biztosít;