A foglalkoztatás előmozdítása a legfontosabb cél a gazdaságban!



Kampány indul az 55-64 éves munkavállalók foglalkoztatásának előmozdítására!
A munkaadók ösztönzésére elképzelhető olyan program indítása, ahol a legjobb gyakorlatot, innovációt nyújtó cégeket díjazzák, amelyek módszerei bármely vállalkozásba átültethetők a tevékenységi körtől, vagy a társaságok méretétől függetlenül.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség a közelmúltban az idősödő emberek foglalkoztatásában rejlő kiaknázatlan lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A felvetés fontossága miatt a kormány programokkal készül a korosztály munkaerőpiacon tartására.

2030-ra az összes európai munkavállalónak a 30 százalékát az úgynevezett idősödő – az 55 és a 64 év közötti – munkavállalók teszik majd ki, ami már nagyon közel van. Ehhez jönnek még az olyan magyar sajátosságok, mint például az, hogy – hasonlóan Európához, mi is – demográfiai problémával küzdünk.

Néhány évtizede már minden évben egyre kevesebb a munkaerőpiacra kerülők száma, mint akik onnan kilépnek – pusztán azért, mert a jól megérdemelt nyugdíjas éveiket megkezdik. Ezért folyamatosan nő a hiány, és ezt most érezzük meg leginkább, amikor felpörgött a gazdaság, és jó néhány ágazat munkaerőhiánnyal küzd.

Ezt a stratégiát kell a következő években meg kell valósítani!