Szépen kicsinosított bankot vett az OTP



Az elmúlt hetekben görög és román lapértesülések alapján is körvonalazódott, hogy romániai bankot vesz az OTP, ma végre bejelentette a bank, hogy megvásárolta a Banca Romaneascát. A román bankvásárlás abszolút beleillik a magyar bank terveibe, olyan országban vett pénzintézetet, amelyben már jelen van, és ahol még nem éri el a kívánatos szintet az OTP piaci részesedése, más kérdés, hogy a Romaneascával együtt sem fogja. 

A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP Bank Romania-val a Banca Romaneasca-ban meglévő 99,28% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a Banca Romaneasca (BROM) National Bank of Greece (NBG-kereskedelmi vállalkozás) tulajdonában lévő részvényeit, valamint az NBG más leányvállalataihoz tartozó egyéb romániai kitettségek megvásárlását. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Romania a 8. legnagyobb szereplővé válik az országban, piaci részesedése közel 4 százalékra emelkedik. A tranzakció lezárására a felügyeleti hatóságok jóváhagyását követően kerülhet sor, erre a szükséges hatósági engedélyek kiadását követően várhatóan a 2018-as év elejéig kerülhet sor.

Mit vett pontosan az OTP?
Az OTP tehát nem csak a Banca Romaneascát, hanem a görög anyabank egyéb romániai kitettségeit is megvette, de a legnagyobb falat kétségtelenül a Banca Romaneasca.
A Banca Romaneascát 1993-ban alapították, 2003-ban vásárolta meg a többségi tulajdonrészét a National Bank of Greece, amely a 2008-as pénzügyi válságot követően nehéz helyzetbe került, és az európai hatóságokkal kötött megállapodás szerint több leánybankjától is meg kell válnia, hogy a befolyó forrásokkal megerősítse tőkehelyzetét (ennek keretében adta el például bolgár bankját és biztosítóját tavaly a KBC-nek), az újrastrukturálás keretében válik meg a görög bank a román leánybankjától is. Az 1148 alkalmazottat foglalkoztató, 109 bankfiókot üzemeltető (a román OTP-nél 1126 fő dolgozik, a bankfiókok száma 100) Banca Romaneasca a 14. legnagyobb román bank, piac részesedése 1,6 százalék. Az OTP-nek jelenleg 2,1 százalékos a részesedése a román bankpiacon, a Banca Romaneasca megvásárlásával a 11.-ről a 8. helyre ugrik fel az OTP, de még így is csak közel 4 százalék lesz a részesedése, miközben a cél az lenne, hogy legalább 5 százalékos részesedést szerezzen az OTP Romániában, sőt, Wolf László, a bankcsoport vezérigazgató-helyettese már arról beszélt, hogy ha minden jól megy, akkor a 7-8 százalékos részesedés is elérhető. Mindenesetre a román bankvásárlással az OTP a legnagyobb középméretű bank lett, piaci részesedésben az ING-hez képest azonban még így is közel 3 százalékpont a lemaradása. 
Az eladás előtt szépen kistafírungozták a román bankot, 
amely az elmúlt években jellemzően veszteséges volt, amit részben a magas céltartalékolás okozott, tavaly azonban 2008 óta először ismét nyereséges lett a bank, ami részben annak tudható be, hogy a bevételek csökkenésénél jóval nagyobb mértékben vágták vissza a költségeket, másrészt az előző években látottnál jóval kevesebb céltartalékot képzett meg a bank
a görög anyabank ráadásul közel 2 milliárd lejnyi (mostani árfolyamon közel 134 milliárd forint) betétet helyezett el a román bankban
plusz tavaly év végén még 65 millió eurónyi (~20 milliárd forint) alárendelt kölcsöntőke is volt a román bankban az anyabanktól, tavaly év végén kifejezetten erős volt a román bank tőkehelyzete, a tőkemegfelelési mutatója a bank kimutatásai alapján 21,4 százalékon állt (az OTP-nél ez a mutató 18,5%)