Az MNB ma publikált határozatában 19 millió forintra bírságolta a Sberbank Magyarországot. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján ez év szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket. 



Az MNB határozatában megállapította, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló különböző jogszabályokat. A hitelintézet megsértette - többek között - 
a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra,
a keretszerződés módosítására és megszüntetésére,
a pénzforgalmi számlanyitásra,
az utólagos tájékoztatásra,
a fizetési műveletek helyesbítésére,
a felelősségi és kárviselési szabályokra,
a fizetési megbízás átvételére,
a teljesítési határidőre,
a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, valamint
az alapszámla díjára vonatkozó rendelkezéseket.

A jogsértésekre tekintettel az MNB tizenkilencmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak való megfelelés biztosítására kötelezte a Hitelintézetet, ez utóbbi esetében, 2017. szeptember 30-i határidővel. Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a fogyasztónak és a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei kárára jelentős mértékű jogosulatlan vagyoni előnyre tett szert, a jogszabálysértő állapot az esetek többségében huzamosan, a Hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn és esetenként a jogszabálysértés az adott fizetési műveletek széles körét érintette.
Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.
Délutánra a bank reagált az MNB döntésére, kiemelték, hogy már a jegybank vizsgálata során lépéseket tettek a belső folyamatok korrekciója iránt biztosítva, hogy a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, továbbá a Magyar Nemzeti Bank határozatában foglalt egyéb rendelkezések teljesítése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan az érintett lakossági és mikrovállalati ügyfelek kártalanítása már megtörtént - tették hozzá.