Hamarosan változások jönnek!



Sok részlet kiderült a hamarosan bevezetésre kerülő demográfiai programról, amiben az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről is szó van!

A júniusig tartó költségvetési vitáig lezárják a programról szóló egyeztetéseket, mert 2018 után már a demográfiára összpontosító gazdaságpolitikát kell folytatni.
A programmal a jelenlegi demográfiai folyamatokat akarják lelassítani és megállítani, mert az előrejelzések alapján nem sok jóra számíthatunk.

Bármilyen előrejelzésből indulunk is ki, hasonló a kép, és folytatódik a népességfogyás, felgyorsul az öregedés. A pesszimista előrejelzés szerint 6,7 millió lesz a lakosság 2060-ra, az optimista 9,4 milliót jósol. Pedig az előrejelzések feltételezik a termékenységi ráta és a várható élettartam fokozatos emelkedését is.

A családoknál az eddiginél még nagyobb járulékcsökkentés is beférhet. Az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökkent 5 százalékponttal, jövőre további 2 százalékponttal, de a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet még, vagy a járulékkedvezmények emelése is, ahogyan azt a jegybank már javasolta.

A gyermekvállalást ösztönző intézkedés a családi otthonteremtési kedvezményre is (CSOK), és lesznek a programban majd ezzel kapcsolatosan módosító javaslatok., de a 2018-as költségvetés csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások terén.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai programot két olvasatban is tárgyalják, és a gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetnek be és szélesítenek ki.