A jövőben házastársaknak kell tekinteni őket, ezért mentesülnek az adó és illeték megfizetése alól.



A bejegyzett élettársakat úgy kell tekinteni a jövőben, mintha házastársak lennének, ezért mentesülnek az ajándékozási és örökösödési illeték megfizetése alól!
Egy 2009-es törvény alapján a bejegyzett élettársi kapcsolat csak azonos nemű párokra vonatkozhat. A különböző neműek a házasság mellett regisztrált élettársi kapcsolatot létesíthetnek, ezért rájuk az illetékmentesség nem vonatkozik.

A bejegyzett élettársak kérhetik a terhükre előírt vagy már megfizetett ajándékozási vagy örökösödési illeték törlését és visszatérítését!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemcsak az illetéket fizeti vissza, hanem az összeg után járó késedelmi kamatot is, ami a jegybanki alapkamat kétszerese.

Azoknak a bejegyzett élettársaknak, akik megfizették az örökösödési vagy ajándékozási illetéket, egy kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz, amiben kérik az illeték törlését és visszatérítését. Az összeg lehető leggyorsabb kiutalása érdekében a kérelem mellé célszerű a bejegyzett élettársi kapcsolat tényéről szóló igazolást is csatolni.
Az adóhivatalnak ez az adat nem áll rendelkezésére, ugyanis az illetéket is a hagyatékátadó végzés alapján szabja ki, amiben jellemzően csak annyi szerepel, hogy az örökös végrendeleti vagy törvényes örökös.